Onderzoek bij Spring door Universiteit Maastricht:
Hoe kun je een kind groenten lekker laten vinden?
Gezond eten. Dit blijft een hot item in de opvoeding. Het ene kind proeft en eet alles, terwijl je bij een ander kind geen hap groenten naar binnen krijgt. Hoe kan dat toch? Daar proberen onderzoekers van de Universiteit Maastricht met hulp van o.a. een groep medewerkers én ouders van Spring antwoorden op te vinden.
De Universiteit Maastricht doet onderzoek naar het eten van groenten bij kinderen. Kinderen vinden groenten vaak minder lekker terwijl ze juist zo gezond zijn. Maar waarom? Tijdens het onderzoek wordt getest wat de kinderen lekker vinden en hoe kieskeurig ze zijn. Hoe goed kunnen ze proeven, wat ze van verschillende texturen vinden en wat ze al weten van verschillende smaken. Hoe ontwikkelen kinderen zich hierin en heeft dit invloed op wat ze lusten?
Verone van Kilsdonk
‘t Uilennest en Dik Trom
Verschillende locaties van Spring doen mee aan het onderzoek. Waaronder peuteraanbod ’t Uilennest in Deurne en Dik Trom in Helmond van manager kindcentrum Verone van Kilsdonk. “Alle ouders op deze locaties met een kind van 3 jaar, zijn benaderd met de vraag of zij deel willen nemen. In totaal doen 14 kinderen mee,” vertelt Verone. De onderzoekers proberen erachter komen wat er in het hoofd van een kind omgaat en hoe je een kind kan leren om groente lekker te vinden. Verone: “De onderzoekers zijn geïnteresseerd in wat een kind zelf denkt, proeft, voelt en ervaart. Ze laten kinderen spelenderwijs kennis maken met de groenten. Eerst voelen en ontdekken en daarna pas proeven.”
“Alles gaat zo spelenderwijs en ontspannen dat het eigenlijk vooral een leuke ervaring is”
Leuke ervaring
Inmiddels heeft het onderzoek bij ‘t Uilennest en Dik Trom plaatsgevonden. Volgens Verone ging dit heel ongedwongen. “De onderzoekers gaan heel bewust en met oog voor het kind te werk. De kinderen mogen op en neer lopen tussen de ruimtes en lekker spelen. En hebben ze geen zin meer, dan is dat ook prima. Het wordt heel leuk gemaakt voor de kinderen om deel te nemen. Kinderen worden niet gedwongen tot testen. Het gaat allemaal heel speels. Elk kind wordt één keer onderzocht. Of nou ja, onderzocht. Alles gaat zo spelenderwijs en ontspannen dat het eigenlijk vooral een leuke ervaring is.”
Bijdragen aan kennis
Waarom heeft Verone ervoor gekozen om met haar locaties deel te nemen? “Gezondheid en voeding krijgen bij Spring sowieso veel aandacht. Daarnaast hebben alle medewerkers van deze twee locaties de scholing gezonde kinderopvang gevolgd, is er een moestuin en veel aandacht voor sport. Ook komt er binnenkort een beweegvloer. Het voelt dus goed om in het verlengde van dit alles mee te doen met het onderzoek. Op termijn kunnen wij de adviezen die uit het onderzoek komen natuurlijk ook weer gebruiken.”
Ook merkt Verone dat ouders op haar locaties vragen hebben over het eten van groenten. “We krijgen wel vaker te horen ‘Waarom eet hij thuis geen komkommer en hier wel?'. Wij laten kinderen alvast wennen aan het eten door ze eerst te laten voelen en ermee te laten spelen. Bijv. door komkommer in dunne reepjes te snijden die je makkelijk vast kunt houden. Een kind gaat de komkommer al spelenderwijs ontdekken door te voelen en te proeven. Het eten volgt vaak vanzelf. Zo wordt de drempel lager. Wat dat betreft past de insteek van dit onderzoek heel goed bij ons.”
Breed gedragen
“In totaal worden zo'n 300 kinderen onderzocht gedurende 3 jaar. Dit zijn dus niet alleen kinderen die naar Dik Trom en ‘t Uilennest gaan. Ook op andere locaties van Spring en bij collega-organisaties nemen kinderen deel aan het onderzoek. En omdat de kinderen eenmalig op 3, 4 en 5-jarige leeftijd worden onderzocht, zal het vervolgonderzoek dadelijk op de buitenschoolse opvang of op het basisonderwijs plaats gaan vinden. De ouders worden over een jaar opnieuw gevraagd of ze nog steeds deel willen nemen aan het onderzoek.” Verone verwacht dat het vervolg van het onderzoek geen probleem zal zijn. “Voor beide locaties geldt dat bij de samenwerkende basisschool ook oog is voor gezonde voeding en beweging. Dit onderwerp wordt dus breed gedragen.”
Meer weten?
Wil je meer informatie over het onderzoek? Kijk dan op www.groente-onderzoek.nl.